Hertog Jan bier aanbieding


Bekijk deze actie


Zoek niet verder en bekijk de Hertog Jan aanbiedingen van deze week. Hertog Jan is vaak in de aanbieding bij AH, Spar en Plus, maar ook andere supermarkten hebben er een handje van. Ook bij slijterijen zoals Gall&Gall vindt je Hertog Jan vaak in de reclame. Ben jij een liefhebber van een kratje of drink je Hertog Jan liever uit blik?

In maart 1915 wordt door een vriendenkring de stoombierbrouwerij in Arcen opgericht. De bierbrouwerij brouwt het bier door middel van een stoommachine. Er werd in die tijd alleen bier gebrouwen met een ondergisting het zogenaamde VK bier. Voor ondergisting wordt als gistsoort Saccharomyces carlsbergenis gebruikt.

Bier brouwen met lage gisting

Ondergisting wordt gedaan bij een lage temperatuur die tussen de 4 en 12 graden Celsius ligt afhankelijk van het soort bier dat gebrouwen wordt. We noemen het lage gisting omdat de gist naar de bodem zakt van de kuip waarin het bier gebrouwen wordt. Ondergisting duurt langer dan bovengisting. Er zullen minder bacteriën in voor komen. Vroeger werd er alleen bier met ondergisting gebrouwen in strenge winters. Tegenwoordig kan men door de moderne koeltechnieken deze manier van het bierbrouwen het hele jaar uitvoeren. Ondergistende bieren werden vroeger alleen in Noord- en Midden – Europa gebrouwen. Het VK bier werd gevuld in beugelflessen die je tegenwoordig bijna niet meer tegenkomt. Enkele andere biermerken gebruiken deze soort flessen nog steeds.

Na de tweede wereldoorlog

Gedurende de tweede wereldoorlog heeft de brouwerij zeer zwaar te lijden gehad. Na deze oorlog moest men aan de wederopbouw beginnen. In 1949 komt de bierbrouwerij door de crisis en weinig afzet van het bier in de problemen. De bierbrouwerij werd verkocht aan de bierbrouwerij de Drie Hoefijzers die in Breda was gevestigd. Het merk VK bier blijft bestaan en ook de brouwerij. Toch zijn dan alle problemen dan nog niet voorbij. Eerst wordt de brouwerij de Drie Hoefijzers overgenomen door een Engelse brouwerij groep. Er werd besloten de bierbrouwerij in Arcen en de bottellijn Helmond (1980 ) te sluiten. In 1981 werd er door drie vennoten verder gegaan onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Er werd vanaf die tijd alleen bier gebrouwen van hoge gisting.

Bier brouwen van hoge gisting

De gebruikte gistsoort bij deze manier van brouwen is Saccharomyces cerevisiae. De temperatuur die gebruikt wordt de bovengisting is 15-25 graden Celsius. De temperatuur is afhankelijk van de biersoort. De gist blijft bovenin drijven. Daarom noemen we deze manier van brouwen bovengisting. De kans, door de hoge temperatuur, van ongewenste bacteriën is bij deze manier van brouwen groot. Daarom is deze manier van brouwen een moeilijk proces. Nadat het de eerste keer is gegist wordt het bier geproefd. Soms is een tweede gisting vereist om de kwaliteit hoog te houden. Ook de Arcense Stoombierbrouwerij komt weer in de problemen. Ook dan vinden er weer overnames plaats. In 1998 wordt de naam van Arcense Stoombierbrouwerij gewijzigd in Hertog Jan Brouwerij. Deze naam is afkomstig van hertog Jan van Brabant die in de 13e eeuw leefde en waarbij het bier rijkelijk stroomde tijdens zijn feesten.

Biersoorten Hertog Jan

Hertog Jan Bier brouwt verschillende soorten bieren. Bekend is het Hertog Jan Bockbier. Het is een biersoort van hoge gisting dat gebrouwen wordt in Arcen. Het robijnrode bier heeft een alcoholpercentage van 6,5 %. Bekend is ook het Hertog Jan Karakter. Het is ook een Nederlandse biersoort van een hoge gisting. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5 %. Het is rood koper bier. Onderaan het etiket staat bij elke biersoort “Gebrouwen ter ere van Hertog Jan van Brabant ( 1252-1294 ). Ook het Hertog Jan Dubbel is een biersoort dat veel wordt gedronken. Het heeft een alcoholpercentage van 7,3%. Andere bekende biersoorten van Hertog Jan zijn het Hertog Jan Grand Prestige, Hertog Jan Karakter, Hertog Jan Lentebock (in het verleden uitgebracht als Hertog Jan Meibock), Hertog Jan Pilsener, Hertog Jan Trippel, Hertog Jan Oerblond en Hertog Jan Weizener. Elke biersoort kent zijn eigen specifieke smaak. Ook het alcohol percentage is bij de biersoorten verschillend. Bij het Hertog Jan is voor een ieder die van bier houdt wel de smaak te vinden waar een bierdrinker van houdt. Een aanbieding Hertog Jan vindt je onder meer bij de AH, C1000, Spar en Vomar.